Wijn smaakt beter in combinatie met kaas

Een glas wijn smaakt beter als er kaas bij gegeten wordt. De kaas zorgt er onder meer voor dat de fruitigheid en het aroma meer worden benadrukt.

Dat blijkt uit onderzoek door het Franse Centrum voor Smaak en Voeding in Dijon.

Het centrum vroeg 31 wijnkenners een aantal wijnen in combinatie met kazen te beoordelen. Volgens de deelnemers smaakten alle wijnen beter na het eten van kaas. Sommige kazen verminderden het effect van tannine, dat een droog mondgevoel kan veroorzaken.

"Bij het eten van verschillende kazen smaakt wijn waarschijnlijk beter, onafhankelijk van welke kaas gegeten wordt", zegt onderzoeker Mara Galmarini van de Universiteit van Bourgondië.

Verschillende wijnen
De wijnkenners dronken vier verschillende Franse wijnen: een zoete pacherenc, een droge sancerre, een volle bourgogne en een fruitige madiran. Die werden gecombineerd met Franse kazen: epoisses, comte, roquefort en crottin.

Na het eten van een stukje kaas namen deelnemers drie slokken wijn, waarna ze op een lijst moesten aangeven welke effecten de kaas op de wijn had. Dat proces werd herhaald met de rest van de kazen en wijnen.

De resultaten werden gepubliceerd in Food Science.

bron: nu.nl