Gewone kaas lijkt net zo gezond als variant met minder vet

De keuze voor een kaas met een lager vetgehalte is niet per se gezonder dan kiezen voor een 'gewone' kaas. Onderzoekers hebben geen bewijs kunnen vinden dat het effect heeft op het LDL-gehalte (slecht cholesterol).

Verschillende Deense zuivelbedrijven vroegen wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen onderzoek te doen naar de effecten van kazen met 'gewone' vetgehaltes en met minder vetgehaltes.

De onderzoekers volgden 139 deelnemers twaalf weken lang. De deelnemers werden in drie groepen gedeeld: een groep at dagelijks zo'n 85 gram kaas met vetpercentages variërend van 25 procent tot 32 procent, een groep at dagelijks 85 gram kaas met vetpercentages variërend van 13 tot 16 procent en er was een controlegroep die brood en jam moest eten.

Cholesterol
De groepen gaven allen bloed af voorafgaand aan de twaalf weken en naderhand. De onderzoekers vonden daarbij dat er geen verschil was in het LDL-gehalte in het bloed, ook wel aangeduid als 'slecht cholesterol'. Ook was er geen significant verschil in het lichaamsgewicht van de deelnemers.

De mensen die vettere kaas aten hadden echter een kleine stijging in het HDL-gehalte in hun bloed, ook wel aangeduid als 'goed cholesterol'.

De onderzoekers benadrukken dat de uitkomsten niet doorgetrokken kunnen worden naar andere producten. "Maar het is prima om kaas met een normaal vetgehalte op te nemen in het dieet."

Door: NU.nl